Meme Büyütme
Meme büyütme ameliyatları ülkemizde ve tüm dünyada giderek artan sıklıklarda uygulanmaktadır. Meme büyütme için en sık kullanılan materyaller silikon protezlerdir. Göğüslerinin yeterince büyük olmadığını düşünen kadınlar, emzirme gibi nedenlerle meme hacmi azalmış ve şekli bozulmuş göğüslere sahip kadınlar, göğüsleri arasında şekil veya büyüklük farkı olan kadınlar meme büyütme ameliyatlarına başvurmaktadır. Meme büyütme işlemi için yaş sınırı yoktur. Sağlık durumu uygun olduğu sürece tüm erişkin kadınlar bu ameliyatı olabilirler.
Meme Küçültme
Meme küçültme ameliyatları, meme hacmi azaltılırken, meme şeklinin düzeltilmesi, meme simetrisinin sağlanması ve meme ucu hassasiyatinin korunmasını amaçlayan ameliyatlardır. Meme küçültme ameliyatları sadece estetik kaygılarla yapılabileceği gibi tıbbi gerekçelerle de yapılabilir. Vücutla orantısız büyük memeler, pişikler, bel -boyun ağrıları, fıtıklar ve duruş bozukluklarına yol açabilir. Bu şikayetlere sahip hastalar veya göğüslerinin büyüklüğünden estetik olarak rahatsız olan kadınlar meme küçültme ameliyatı olabilirler. Bu ameliyatların 18 yaşından sonra yapılması tercih edilir.

Meme Dikleştirme
Meme dikleştirme, basitçe meme ucu-meme başının yeniden konumlandırılması işlemidir. Daha çok gebelik sonrası ve yaşa bağlı olarak görülse de bazen yapısal olarak da göğüslerde sarkmalar ve deformasyonlar olabilir. Meme dikleştirme ameliyatları bu deformasyonları giderip daha diri göğüsler ve aşağı konumlanmış meme başını yukarı taşıyarak daha dik göğüsler elde etmeyi amaçlar. Memelerinde sarkma olan tüm yetişkin kadınlar bu ameliyatı olabilir. Ameliyat için hastanın yaşından çok, genel sağlık durumu önemlidir. Bu sebeple yaş sınırı yoktur.
Ameliyat sonrası ağrı beklenen bir durum değildir. 2-3 gün içinde hastalar günlük işlerini yapabilecek duruma gelirler. Hastaların büyük bir kısmı da yapılan işe göre değişmekle beraber, 1. Haftanın sonunda işine geri dönebilmektedir.
Jinekomasti
Jinekomasti, erkekte meme büyümesi olarak tanımlanır. Östrojen ile testosteron seviyesi arasındaki dengesizlik meme büyümesi ile sonuçlanır. Hayatın üç döneminde -yenidoğan dönemi, ergenlik dönemi ve yaşlılık- hormon seviyelerindeki fizyolojik değişiklikler sonucunda jinekomasti görülebilir. Ergenlik çağındaki erkek çocuklarının %60’ından fazlasında jinekomasti görülür. Bu vakaların çoğunda jinekomasti kendiliğinden kaybolur, bazılarında ise kalıcı olur ve tedavi gerektirir. Jinekomasti olgularının büyük kısmında altta yatan bir sebep yoktur. Bazı vakalar ise ilaç kullanımı, obezite, hormonal bozukluklar, genetik hastalıklar ile ilgilidir.
Jinekomasti saptanan hastada öncelikle alta yatan bir sebep olup olmadığı araştırılır. Eğer hastalık saptanırsa önce sebebe yönelik tedavi uygulanır.
Ancak hastaların büyük bir kısmında herhangi bir sebep bulunamaz. Tedavi planı memenin yapısına göre yapılır. Sadece yağ doku artışı varsa liposuction, sadece meme bezi büyümesi varsa ameliyat planlanır. Hem meme bezi büyümesi hem yağ dokusu artışı varsa hem liposuction hem ameliyat gerekebilir.
Ameliyat için meme başının alt kısmından yarım ay şeklinde kesi yapılır ve bez dokusu çıkarılır. Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu edilir. 24 saat sonra banyo yapılmasına izin verilir. 3-4 hafta baskılı bandaj veya korse kullanılır. 1 hafta sonra çoğu hasta işine geri döner.